Naročanje

Spletno tik tak naročanje
Spletno naročanje je omogočeno od 10 dni do 8 ur pred začetkom termina.
Najprej izberite vrsto terapije,
nato dan in
na koncu uro.

V PRIMERU, DA POTREBUJETE TERAPIJO ŠE ISTI DAN, POŠLJITE SMS SPOROČILO.
031 669 875

+386 31 669 875
Deutsch
English
Hrvatski
Srbski

BODY AND STRESS

Blog
Vstopi

Lokacija

Kje se nahajamo?
Poglej
Najdi nas na Facebooku

Vprašanja in odgovori

Na spletni strani Med.Over.Net nam lahko postavite anonimna vprašanja o vaših težavah in možnih rešitvah.
Tema je vezana na masažo. Odgovorili vam bomo kot moderator.


Vpr: »Mi lahko neko morda pomaga. Imam težavo z vozli in podobnim na hrbtu. Nekako bi rad sprostil hrbet, ramenske in vratne mišice pa masaže klasične enostavno ne prenesem (verjetno tudi ne druge vrste masaže). Ali obstajajo kakšne druge terapije, ki bi to rešile?«
Odg: Predvidevam, da ne prenesete dotikov po goli koži, zlasti gladenja ali gnetenja... Če je tako, potem lahko preizkusite mojo avtorsko terapevtsko tehniko PMTOS, pri kateri za sproščanje uporabljam točkovni pulzirajoč pritisk. Ob tem nastane rahla bolečina, ki pa tekom sproščanja dela zakrčene mišice (tako imenovanega vozlička) postopoma izzveni. O tem, zakaj nisem naklonjen "razbijanju vozlov", smo nekaj že pisali tule:

Re: Ali je občutek stresa in utrujenosti mogoče odpraviti v eni uri?

Stalni stres
Vpr: Maserji dejansko čutite, če je nekdo pod stresom? Kako se ta trdost vratu in hrbta občuti, kaj je to pravzaprav? Kaj so to vozli in kako se jih z masažo 'razbija'?
Če si pod dolgotrajnim in nerešljiv (bolezni, smrti bližnjih), ali masaža dejansko pomaga?
Kaj pa šport in masaža? Če zdajle naporno športam, kdaj je najbolje it na masažo?

Odg: Da, ob masažnih prijemih se čuti neprožnost mišic in kože. Osebno ne maram uporabljati izraza vozli, prav tako ne "razbijanje vozlov". To, kar opisujete, so zatrdline na mišicah, ki nastanejo zaradi preobremenjenost, kadar pride do pomanjkanja kisika v mišicah. Temu rečemo tudi mišična disfunkcija. Kadar jo odpravljamo z "razbijanjem", to pušča mikropoškodbe na mišicah, kar ni dobro. Obstajajo drugi, ustreznejši načini.
Zlasti v primerih dolgotrajnega stresa lahko masaža zelo pomaga. Tule si lahko preberete nekaj izkušenj http://www.masaza-ogrin.si/mnenja-strank
Po intenzivni športni aktivnosti je potrebno raztezanje. Če ga opravljate redno, masaža ni potrebna. V nasprotnem primeru je priporočljiva masaža čimprej, ker olajša nadaljnje športne aktivnosti).

Poleg obravnave vaše težave vam razložim tudi delovanje telesa in vam predlagam načine, kako se izogniti ponovnim zakrčenjem.
Praviloma izvedem sprostitev vezivnega tkiva, s katerim dosežemo večjo prožnost in občutek razbremenitve, olajšanja in poživitve na obremenjenem delu telesa.
V nasprotnem primeru še vedno lahko preizkusite nekatere druge tehnike, kjer se masira preko obleke (npr. tajska, shiatsu), vendar so manj usmerjene na konkretne težave, kot je na primer vaša.


Vpr: »Kaj priporočate za napetost v vratu, hrbtu? Vse imam trdo od stresa, ki ga ne prenesem več.  Kakšno masažo in kaj potem za vzdrževanje?« 
Odg: Z masažo vezivnega tkiva se sprosti napetost, ki je shranjena v mišicah. Ko enkrat dosežemo sprostitev, jo lahko obnavljamo sami s sprotnim ozaveščenim sproščanjem. Hkrati s tem dosežemo optimalno držo telesa, ki nas več ne utruja. 

To je podobno, kot če bi nekomu iz tropske Afrike poskušali razložiti, kaj je to sneg. Dokler ga ne doživi, si ga bo le težko predstavljal, ko pa ima lastno izkušnjo, je možen priklic občutka ...


Vpr: »Občutek imam, kot da se mi je brazgotina prijela na kost. Ima mogoče še kdo to težavo? Se da to z masažo rešit?«
Odg: Brez skrbi, vaš občutek je lahko povsem utemeljen! Drži namreč, da se vezivno tkivo, ki je zaraslo brazgotino, lahko prilepi na vse strukture, tudi na pokostnico. Telo to naredi zato, da se zmanjša možnost ponovne poškodbe. Ob raznih vnetnih stanjih, npr. po operaciji, ob urezninah, pri preobremenitvah (stres, fizični napor - muskelfiber), se sproži razraščanje vezivnega tkiva. Najbolj znani so primeri tovrstnih poškodb pri tekačih (tudi hitra hoja ali nošenje japonk). Zaradi prepogostih krčenj in s tem vnetja tabialne mišice se zlepijo strukture mišice in pokostnice, kar imenujemo vnetje pokostnice.
V Medicinski masaži Ogrin uspešno rešujemo težave zlepljenih struktur s pomočjo tehnike, ki sem jo osvojil v švicarski Šoli za fizikalno terapijo iz Davosa in jo kasneje nadgradil še v lastni praksi.


Terapija plantarni fasciitis